Valgyti už du?
Nėštumo metu moters organizmas turi prie daug ko prisitaikyti
Per 40 nėštumo savaičių Jūsų organizmas turi įgyvendinti du pagrindinius uždavinius: vaisius turi būti maitinamas per virkštelę ir jis nuolat turi gauti maisto medžiagų. Trumpiau tariant – Jūsų organizmas dabar yra išskirtinis, todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar labiau nei bet kada reikia laiku lankytis pas Jus prižiūrinčius medikus, užsiimti nėštukėms skirta fizine veikla, būti gryname ore.
Svarbu užtikrinti maisto medžiagų poreikį
Visas reikalingas maisto medžiagas vaisius „pasiima“ iš mamos kraujo, jei reikia – panaudoja ir atsargas. Tam tikri elementai, pvz., folio rūgštis, jodas, geležis, yra būtini, kad kūdikis vystytųsi sveikas. Esant pakankamam šių elementų kiekiui, vaisius gerai vystysis, o nėščioji jausis puikiai ir bus sveika. Todėl sveika mityba teikia naudos tiek vaikui, tiek ir Jums.
Primename, kad žindymo laikotarpis moters organizmui taip pat labai svarbus. Todėl toliau reikėtų laikytis subalansuotos ir visavertės mitybos principų.
Atgyvenusi taisyklė „valgyti už du“
Anksčiau vyravusios nuostatos, kad nėščioji turėtų valgyti „už du“ nėra tikslios. Per pirmus tris nėštumo mėnesius kilokalorijų poreikis neišauga, o vėliau moteris turėtų gauti maždaug 250 kcal daugiau nei įprastai (tokį kiekį kalorijų gautumėte suvalgiusi papildomą sausų dribsnių porciją ar sumuštinį).
Kokia turėtų būti „subalansuota mityba“? Visa tai priklauso nuo maisto sudėties. Jūsų mityba turi būti kuo įvairesnė, joje – gausu vitaminų ir mineralų bei neviršytas kalorijų kieki. Svarbu valgyti ne daugiau, bet sveikiau.
Nėštumo laikotarpiu patartina valgyti dažniau, tačiau mažesnėmis porcijomis. Nėščioji kasdien turėtų valgyti vaisių, daržovių, salotų, bulvių, pilno grūdo produktų, liesų pieno produktų, jūrų žuvų (omega-3 riebalų rūgščių šaltinis) ir retkarčiais liesos mėsos – tai yra ideali dieta nėštumo metu. Taip pat labai svarbu vartoti pakankamai skysčių.
Nėštumo laikotarpiu gali būti, kad net ir pastoviai laikantis taisyklingos mitybos taisyklių, nebus pakankamai patenkintas tam tikrų maistinių medžiagų poreikis. Dažnai trūksta folio rūgšties, jodo, ilgos grandinės omega-3 riebalų rūgščių.
Pasitarkite su savo gydytoju dėl maisto papildų vartojimo.
Geriau po mažiau, bet dažniau
Nereikėtų valgyti daugiau nei įprastai. Vartokite sveiką maistą. Jūs galite valgyti viską, tačiau maistas turėtų būti paskirstytas per visą dieną:
- sotūs pusryčiai
- pagrindinis patiekalas pietų metu
- lengvas patiekalas vakarienės metu
- vienas ar du nedideli užkandžiai tarp pagrindinių patiekalų.
HiPP ekologiškų vaisių tyrelė gali būti puikus užkandis ar desertas. Jos paruoštos be cukraus, o sudėtyje yra svarbaus vitamino C.
Rekomenduotinos įvairios maisto grupės
Vaisiai | Daržovės | Įvairios kruopos | Mėsa | Žuvis | Pieno produktai | Augaliniai riebalai | |
Folio rūgštis | |||||||
B grupės vitaminai | |||||||
Vitaminas C | |||||||
Geležis |