Vitaminas B6
Kodėl vitaminas B6 yra toks svarbus?
Vitaminas B6 dar vadinamas piridoksinu, kaip ir folio rūgštis, priklauso B vitaminų grupei. Tai užtikrina optimalų pasisavinimą gyvybiškai svarbių baltymų iš maisto. Nėštumo laikotarpiu išauga baltymų poreikis, o kartu ir vitamino B6. Be to, vitaminas B6 dalyvauja kraujo ląstelių formavimesi. Taip pat vitaminas B6 palaiko svarbias nervų sistemos funkcijas ir imuninės sistemos veiklą.
Vitamino B6 šaltiniai
Vitamino B6 gausu žuvyje, mėsoje, nesijotų miltų produktuose bei daržovėse. Ypač daug jo yra pupelėse ir bananuose. Didelė dalis vitamino B6 suyra maistą verdant ar kepant, veikiant ultravioletiniams spinduliams. Patartina maistą pirkti kiek įmanoma šviežesnį ir jo paruošimo būdas turėtų būti gana greitas. Tyrimais nustatyta, kad vitamino B6 trūkumas dažniausiai atsiranda paskutinį nėštumo trimestro metu. Rekomenduotina vartoti maisto papildus.
Vitamino B6 trūkumas
Dėl vitamino B6 stokos gali pakisti oda, atsirasti odos, gleivinės ir liežuvio uždegimai, įtrūkti lūpų kampučiai, problemos su akimis ir anemija. Jūs neturėtumėte rizikuoti dėl vitamino B6!