Jodas ir skydliaukė
Kodėl jodas yra toks svarbus?
Jodas reikalingas organizme vykstantiems metabolizmo procesams palaikyti, o svarbiausia – palaikyti skydliaukės hormonų, kurie reguliuoja organizmo energinę pusiausvyrą, fizinį ir protinį vystymąsi, veiklą. Ir tai yra būtent tie hormonai, kurie jodą naudoja kaip “kurą”. Jodo trūkumas gali sukelti skydliaukės padidėjimą (netgi matomą akimi), žinomą, kaip gūžys, kuris vadinamas struma.
PSO (Pasaulio Sveikatos Organizacija) yra pripažinusi jodo trūkumą kaip vieną svarbiausių maisto veiksnių, turinčių įtakos gyventojų sveikatai. Pagal PSO klasifikaciją Vokietija priklauso regionui, kur yra jodo trūkumas. Lietuva taip pat priskiriama endeminiam jodo deficito regionui, nes Lietuvos gėlame vandenyje bei dirvožemyje jodo beveik nėra.
Skydliaukės hormonų formavimas prasideda nuo 12 nėštumo savaitės, todėl svarbu, kad besilaukianti moteris gautų pakankamai jodo.
Jodo šaltiniai
Apskritai visose jūros gėrybėse gausu jodo. Iš vienos 200 g menkių porcijos arba 100 g saidos gausite kasdienį reikiamą jodo kiekį (230 mikrogramų). Kitas jodo šaltinis yra joduota stalo druska. Nėštumo ir maitinimo krūtimi metu dėl kūdikio sveikatos rekomenduojama vartoti pakankamai jodo. Maisto papildai užtikrins reikiamą jodo kiekį.
Jodo trūkumas
Jodo trūkumas nėštumo laikotarpiu gali turėti neigiamos įtakos kūdikio fizinei ir protinei raidai. Be to vėliau gali atsirasti kalbos bei klausos sutrikimų.