Deguonis ir geležis
Kodėl geležis yra tokia svarbi?
Geležis reikalinga normaliam gyvybiškai svarbaus deguonies pernešimui organizme. Didžioji dalis geležies kaip tik ir atlieka tokį darbą: perneša deguonį iš plaučių į kraują ir į visus kitus organus, o svarbiausia – į smegenis. Nėštumo laikotarpiu kūdikis iš mamos sukaupia tiek geležies atsargų, kad jų užtenka pirmus keturis jo gyvenimo mėnesius. Po to kūdikio organizmas pradės geležį įsisavinti savarankiškai.
Nėštumo laikotarpiu geležies poreikis išauga dvigubai. Pakankamas jos vartojimas yra ypač svarbus nėštumo pabaigoje, kai vaisius labai sparčiai auga. Todėl tinkamas geležies kiekis yra puiki pradžia gyvenime.
Geležies šaltiniai
Geležis ne visada yra geležis. Jos yra augalinės ir gyvulinės kilmės maisto produktuose. Žmogaus organizmas geriau įsisavina geležį iš gyvulinės kilmės produktų. Štai kodėl vegetarai dažnai turi problemų dėl geležies. Tačiau yra būdų ir priemonių, kaip padidinti geležies kiekį: vitaminas C padeda organizmui įsisavinti daugiau geležies. Jeigu norite gauti maksimalią naudą iš savo maisto, tai prasminga grūdų produktus (juose gausu geležies) vartoti kartu su produktais, kuriuose gausu vitamino C, pvz., vaisiai arba vaisių sultys. Štai kodėl citrinų sulčių įmaišymas į salotų padažus arba vaisių - į javainius, turi prasmę.
Taip pat geležis turi ir priešų: geležies įsisavinimą blokuoja taninai, kurių gausu juodoje arbatoje, kavoje ir raudoname vyne.
Geležies gausu ankštinėse kultūrose, avižiniuose dribsniuose, mėsoje. Abrikosai turi daug vertingos geležies.
Mitas apie špinatus nebėra toks populiarus, koks buvo anksčiau. Buvo manoma, kad špinatuose itin gausu geležies. Šiandien žinoma, kad špinatai yra geležies šaltinis, bet ne tiek, kaip kad kažkada buvo manoma. Šimte gramų špinatų maždaug yra 3-4 mg geležies.
Geležies trūkumas
Geležies trūkumo simptomai gali būti įvairūs: nuovargis, galvos skausmas, miego sutrikimai, pykinimas. Kraštutiniu atveju gali pasireikšti anemija.