Cinkas – daugelio fermentų sudėtinė dalis
Kodėl cinkas yra toks svarbus?
Nors cinko žmogaus organizme yra labai nedidelis kiekis - tik 2 gramai - tačiau šie 2 gramai yra labai reikalingi. Cinkas aktyviai dalyvauja virškinimo, kaulų metabolizmo procesuose ir dar atsakingas už daugelį funkcijų mūsų organizme.
Tačiau pagrindinė cinko funkcija – aktyvuoti fermentus, todėl jis reikalingas daugiau nei 70 % visų organizmo fermentų. Fermentai yra tarytum maži katalizatoriai: jie palengvina bet kokią organizmo reakciją.
Teigiamą cinko poveikį imuninei sistemai galima įvertinti pagal žaizdų gijimą. Be to, jis būtinas gerai odos bei plaukų būklei palaikyti.
Cinko šaltiniai
Nėščiai moteriai reikia 10 mg cinko per dieną (maitinančioms moterims - 12 mg). Cinko yra jautienoje ir kepenyse, o taip pat - žirniuose, avižose ir kviečiuose.
Cinko trūkumas
Jei trūksta cinko, tai lėčiau gyja žaizdos ir kūdikis, kuris dar yra mamos įsčiose, gali augti lėčiau. Pirmieji nėščiosios pavojaus signalai dėl cinko trūkumo yra keistas skonis ir kvapas, kurie po tam tikro laiko gali išnykti. Jei kyla abejonių pasitarkite su gydytoju!