Pokalbis apie ženklą ORGANIC („Ekologiškas“)

Ekologiškų produktų populiarumas auga. Bet ar tikrai ekologiškas maistas yra sveikos mitybos garantas? Šokoladas, traškučiai šiais laikais taip gali būti ekologiški, jei jie atitinka teisės aktų reikalavimus.

Prof. Dr. Claus Hipp kaip niekas kitas paveikė ekologinį ūkininkavimą Vokietijoje. Jis norėtų išsamiau paaiškinti skirtumus tarp standartinių ekologiškų produktų ir HiPP ekologinės kokybės.

Jūs turite savo ženklą ORGANIC („Ekologiškas“). Kodėl?

C. Hipp: Pirmiausia, jis turi senas tradicijas. Ekologinį ūkininkavimą pradėjome vystyti daugiau nei prieš 60 metų. Tuo metu besižavinčių ekologiniu ūkininkavimu buvo vienetai. Mes plaukėme prieš srovę ir skatinome ekologinį ūkininkavimą, tikėdami jo nauda. Taigi, mes nustatėme naujus kūdikių maisto kokybės standartus. Ši kokybės politika taikoma pasirenkant dirvožemį, sodinant ir perdirbant ir tai atsispindi kiekvienoje ekologiškoje HiPP tyrelėje.

Tačiau ES ekologinės gamybos logotipas taip pat reiškia kokybę, ar ne?

C. Hipp: Žinoma. ES Ekologinio ūkininkavimo reglamentas yra geras dokumentas. Jis draudžia cheminių ir sintetinių purškiklių bei trąšų, genetiškai modifikuotų augalų, dirbtinių dažiklių ir konservantų, aromato ir skonio stipriklių naudojimą.

Tada kodėl naudojate savo išskirtinį ORGANIC („Ekologiškas“) ženklą?

C. Hipp: Neabejotinai standartinis ekologinės gamybos logotipas yra svarbus ir parodo aukštesnę produkto kokybę. Tačiau jis neapima ekologiškų produktų kokybės tyrimų, kai jie išauga. Teršalai iš oro, dirvožemio ar iš kaimyninių sričių vis dar gali užteršti  vaisius, daržoves ar grūdus, kurie buvo pasodinti. Be to, teisės aktuose numatyta, kad kūdikių maiste gali būti pesticidų likučių pėdsakai. O HiPP kokybės rodiklius vertina dar griežčiau. Mes siekiame žymiai mažesnių likučių kiekių, nei to reikalauja teisės aktai. Tai reiškia, kad mūsų produktuose šių likučių nebūtų visiškai, todėl atliekami išsamūs aukščiausio technologinio lygio kokybės tyrimai. Tik nepriekaištingos kokybės ekologiškas produktas yra uždaromas į indelius ir ženklinamas ženklu ORGANIC („Ekologiška“).

HiPP ženklas ORGANIC („Ekologiška“) reprezentuoja aukščiausio lygio švarumą. Kaip vis dar įmanoma to pasiekti šiomis dienomis?

C. Hipp: Pirmiausia mes imame dirvožemio mėginius ir įvertiname, ar tai tinkama vieta. Jau prieš daug metų mes atrinkome tinkamiausius regionus kiekvienai daržovių rūšiai ir pasirašėm sutartis su jų augintojais. Per daugelį dešimtmečių įgijome specialių žinių apie sėjomainą. Mes taip pat glaudžiai bendradarbiaujame su ekologiškų ūkių ūkininkais ir jiems padedame. Žaliavos tiekimo metu, priimame tik tuos produktus, kurie, patikrinus mūsų laboratorijoje, atitinka griežtus HiPP standartus.

Kokia yra teršalų kontrolė?

C. Hipp: Mes atliekame patikrinimus daugiau nei 1000 kenksmingų medžiagų, o tai gerokai daugiau nei reikalaujama pagal teisės aktus. Jūsų įsigytas HiPP produkto indelis yra patikrintas daugiau nei 260 kartų. Neabejotinai mes esame griežtesni nei to reikalauja teisės aktai. Mūsų jautri matavimo technologija gali nustatyti žiupsnelį druskos 25 m ilgio baseine. HiPP savanoriškai įvedė itin griežtas kiekio ribas visiems šiuo metu žinomiems teršalams ir priemaišoms. Labai didelis indėlis, kalbant apie grynumą, yra ekologiškų produktų augintojų. Jau daug dešimtmečių jie žino mūsų bekompromises pozicijas. Nuo pat pradžių mes kartu įsipareigojome tiekti aukščiausios kokybės gaminius.